Unė Kaunaitė pareiškė, kad “mokytojų darbo užmokestis per ketverius metus augo stebėtinai”, skelbia 15min.lt. Ž.Mauricas sako, proveržio nebuvo, bet mokytojai gyvena geriau. Tai kaip čia iš tiesų su ta mokytojų atlyginimų raida?

Statistika iš tiesų iškalbinga, mokytojų atlyginimai augo. Suprantama, jeigu U.Kaunaitė palygintų 2005m. vs 2020m. tai pamatytų, jog , o siaube visiems libertarams, mokytojų atlyginimas augo 250 proc.!!! Tai gal jau gana? Mokytojas = prestižinė profesija? Mokytojais nori tapti gabiausi iš gabiausių, eilės norinčiųjų studijuoti nusidriekusios edukologijos fakultetuose?

Deja ne visai, matuoti reiktų santykinį atlyginimą, t.y. kiek proc. vidutinio darbo užmokesčio sudaro mokytojų vidutinis atlyginimas. Ir perskaičiavus pastringa gerklėje…

Taip mokytojų atlyginimas santykinai didėjo, tačiau pasiekęs piką per ekonominę krizę (kai krito VDU, o mokytojų atlyginimai išliko santykinai stabilūs ar net didėjo), santykinis mokytojų atlyginimas daugiau šių aukštumų ir nebepasiekė.

15min.lt rašo:

“Bėgant metams, žinoma, augo ne tik mokytojų algos. Lyginant šių metų rugpjūčio ir 2016 metų gruodžio duomenis, bendros vartojimo prekių ir paslaugų kainos kilo 8,8 proc., paslaugų – 20 proc. Nepaisant to, pedagogai turėjo pajusti, jog gali įsigyti daugiau.”

bei cituoja Ž.Mauricą

„Mokytojų perkamoji galia, be jokios abejonės, auga, ir mokytojai, mano paskaičiavimais, Lietuvoje yra vidurinioji klasė“, – turėdamas omeny tai, jog jų algos perlipo 800 eurų „į rankas“ ribą, teigė Ž.Mauricas.

Bet gerbiamieji, absoliutaus skurdo Europoje mes ir nebematuojame, o santykinį. Tad ar gerėjo mokytojų padėtis visuomenėje irgi reikia lyginti su visuomene, t.y. su VDU raida. Ir čia statistika deja, bet yra gniuždanti:

Taip mes turėjome 4 ketvirčius, kai metinis santykinio mokytojų atlyginimo augimas buvo ženklus (2018K4-2019K3), bet pastarieji 3 ketvirčiai (2019K4-2020K2): -0.4, 0.8, 0.6 proc. metiniai augimai…

Taip, geriau nei nieko, bet su tokiais metiniais augimo tempais (+ ~0.7 proc.) 130 proc. VDU pasieksime…po 30 metų :D

Vietoj epilogo

15min.lt rašo apie U.Kaunaitės įraša Facebook’e:

Šia statistika ji teigė pasidalijusi, nes esą nori paskatinti jaunus žmones rinktis pedagogo profesiją.