Ko gero visi skaitėte Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos pirmininko Karolio Kilčausko Facebook įrašą, kuriame jis išdėsto, kaip mato situaciją Kauno klinikose. Keletą tūkstančių pasidalinimų sulaukęs jo įrašas sulaukė ir oficialios Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai K.Stašaičio reakcijos spaudos konferencijos metu. Perklausęs pirmas 3 minutes šios spaudos konferencijos nematyti atviro darbuotojo mobingo, žeminimo ir diskreditavimo - negaliu. Medikai, kaip ir mokytojai ir kiti viešojo sektoriaus darbuotojai turi būti ginami ne tik profesinių sąjungų, bet ir pačios visuomenės. Todėl surašiau laišką su klausimais pačiam Kauno klinikų generaliniam direktoriui, o laiško kopiją išsiunčiau ir Valstybinei darbo inspekcijai.

Karolio pagalbos šauksmas

Šaltinis Karolio Kilčausko FB

Kauno klinikos reakcija

Į tokį Karolio Kilčausko akibrokštą spėjo sureaguoti Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai Kęstutis Stašaitis (special dėl to?) surengtoje spaudos konferencijoje. Štai 3 minutės gėdos Kauno klinikoms, per kurias ne vieną ir ne du kartus įžvelgiu galimą mobingą prieš mediką iš administracijos vadovo. Ir ne tik mobingą, bet bandymą diskredituoti, visiškai neatsakant į pagrįstai visuomenei, po Jaunųjų gydytojo valdybos pirmininko pasisakymo, kilusius klausimus.

Tai jog ši “spaudos konferencija” nėra jau tokia bereikšmė, parodo ir tai, kad K.Stašaitis yra cituojamas ir Nacionalinio transliuotojo LRT tinklapyje.

Mano laiškas Kauno klinikų generaliniam direktoriui

Raštas pdf formatu

Kelios mintys

Aš nenoriu berti į žaizdą druskos, bet manau visi kuo puikiausiai prisimename gydytojo pasitraukimą iš gyvenimo ir po to kilusias diskusijas apie mobingą sveikatos sektoriuje. Aš labai norėčiau, jog nepriklausomai nuo to, ar darbuotojai dirba privačiame, ar viešajame sektoriuje, jie galėtų viešai, laisvai ir nebijodami reikšti savo nuomonę apie darbo situaciją, problemas ir nejaustų jokio spaudimo tylėti à la “spręsti problemas viduje”. Geriausias tokių pūlinių mūsų visuomenėję valymas - viešumas. Todėl noriu pasveikinti Karolį, jog ėmėsi atvirai apie tai kalbėti.

Tačiau vien tik apie tai kalbėti, nėra gana. Darbdaviai matydami, jog jų darbuotojai “verda”, turi ne tik užtikrinti adekvačias darbo sąlygas, bet ir (esant tokioms kritinėms situacijoms kaip dabar) psichologinę pagalbos prieigą.

Matau ir profesinių sąjungų atsakingumą, padėti ir palaikyti tokius kaip Karolis, kad jų ateityje būtų daugiau. PS negali veikti tik “patogumo” principu - triukšmauja kai patogu, o kai nepatogu - tyli. Dėl Karolio pasisakymo kilęs triukšmas, mano supratimu, liečia visas VIEŠOJO SEKTORIAUS profesines sąjungas, todėl kviečiu Solidarumą, LPSK, Sandraugą bei kitas profesines sąjungas (ne tik atstovaujančias sveikatos sektoriaus darbuotojus) viešai išreikšti palaikymą Jaunųjų gydytojų asociacijai ir reikalauti atsakymų iš Kauno klinikų generalinio direktoriaus.

Visa spaudos konferencija